Norra Haga

NORRA HAGA

KUNGLIGA HAGA – Gustav III’s skapelse – en del av Nationalstadsparken
Samling: kl 11.00,  Norra Grindarna, Haga Norra
Avslut: ca kl: 13.30, Ekotemplet, Hagaparken

Hur man tar sig hit:
Buss 515 till hållplats Haga Norra
För dig som kommer med egen bil: bilparkeringen ligger strax invid de Norra Grindarna

Obs detta är en något längre tur, såväl i tid som i sträckor att promenera.
​Men vi går i lugnt takt och gör många stopp. Bra skor rekommenderas.
Förutom eget fika, gärna även sittpall till musikstunden i Ekotemplet.
Sittpallar finns att låna ut. Anmäl önskemål om detta vid bokning.

Vi börjar med en introduktion av vår Kungliga Nationalstadspark. Under vår vandring tar vi reda på vad en Engelsk Park är för något. Hur såg det ut här innan vår store teaterkung kommer hit på 1770-talet. Vad hade Gustav III för planer för denna plats och vilka arkitekter samarbetade han med? Vi får lära oss mer om parkens unika byggnader. Bl a Koppartälten, Orangeriet, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet. I parken ligger också de exotiska lusthusen  – den Turkiska Kiosken och den Kinesiska Pagoden.

För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig. För de som önskar vandrar vi upp i skogen och tar en titt. Så spännande! Känns nästan som att arbetarna ska komma tillbaka vilken sekund som helst. Samtidigt som kungens öde griper tag. Visste du att Bellmans ”Fjäril’n Vingad” egentligen var ett ansökningsbrev där skalden hoppades att hans fru Lovisa skulle få tjänsten som husföreståndarinna ute på Haga? I en av verserna hör vi t o m ljuden från arbetet med slottet.

Vi avslutar vandringen i Ekotemplet som bjuder på fantastisk akustik. Linnéa ger en liten konsert med sång & fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen. Förutom C M Bellman, musik av Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav m m. Här passar det bra med eget medhavt fika. Tag gärna med egen sittpall. 

Avslutning vid Ekotemplet